2009. 06. 18.

Bűnözés a szociális szférában


Az alábbi esetet, egy Magyar Államkincstár (MÁK) ellenőrzése előtt követték el (informátorunk szerint):

Dupla eseménynapló írására kötelezte a szociális intézmény vezetője az alkalmazottját.
Mire is jó ez? Az egyik napló a tényleges létszámot takaró, míg a másik a lekért normatíva alapján működő, persze plusz létszámban.Magyarul: a fiktív létszám után kérik a pénzt, nem pedig a valódi alapján. (érthetőbben pl.: egy szoci aktuális létszáma 150 fő, ők 160 fő után igényelnek pénzt).Ezt úgy is elvégezhetik, hogy a szociális intézmény szolgáltatásából kilépő klienssel nem rögtön szakítják meg a kapcsolatot -papírforma szerint- (persze erről az ellátott semmit sem tud), hanem a létszámból jóval később veszik ki. A megszünt ellátást viszik tovább, mintha nem szünt volna meg.Persze a papíron felturbózott létszámot kapja a MÁK az intézmény ellenőrzésekor.


Megtörtént eset: egy fogyatékosokat gondozó szociális intézmény, egy tőle kb. 50 km-re levő patikából rendelte a gyógyszer ellátmányát (vajh' mért?). Másik: egy szociális intézmény gyógyszerrendelésében érdekelt, a patikától ellenszolgáltatást kapott a "hűségért" cserébe.

Értelmi fogyatékosok kirándulását szervező, évente kb. 100 000Ft-ot kapott attól a szálloda tulajdonostól, ahová évi rendszerességgel, kirándulások alkalmával, egy hétre elszállásolták a gondozottakat, nagyjából 50 főt. Számoljuk ki: legyen a napi szállásdíj: 3500Ft Akkor tovább: 3500 x 7 = 24500 24500 x 50 = 1225000Ft jön össze 1 hét alatt!

Egy szociális otthon intézményének vezetőjének a pozíciója függ a helyi önkormányzattal való kapcsolatától, a polgármesterrel meglevő jó viszonyától. Politikai síkú együttműködés is ötvözheti a kettejük kapcsolatát. Fontos az is, hogy a szociális otthon, a pályázatokkal megfelelő összegeket nyerjen, bizonyos célkitűzései elérésére. Mint tudjuk, az uralmon levő pártokkal célszerű jóban lenniük, hogy a pályázati pénzek biztonsággal folyjanak be a kasszába.
Léteznek szociális intézmények, ahol egyes gondnokoltak befolyásosabb (pl. politika terén), vagy pénzesebb hozzátartozóikat, időnként le-le csapolják ezzel-azzal, szívességekkel, pénzadományokkal. A dolgozók félretájékoztatásával, persze úgy tűnhet, hogy az így elért, látványos felújítási vagy más jellegű megvalósult munkák, az intézményvezető sikeres eredményei.Pedig igazából nem így van. A dolgozók évi plussz juttatásai (pl.: ticket) sem biztos hogy az igazgató jó gazdálkodásának a gyümölcse. A pelenkát forgalmazó cégek is felajnálhatták számukra.Dehát a látványmunka már csak ilyen...és persze ráfér még erre a más tollával való ékeskedés is, erre a képzeletbeli légvárra.Nyilván hogy az esetünk intézményvezetője azt hazudozza kifelé, hogy ezt "ő" adta.

Bemásolok egy érdekes történetet, az egyik megyei napilapban jelent meg ez a cikk:



Bentlakásra vágynak a Rózsakert Esély Klub gondozottjai

Összecsaptak az indulatok a gyomaendrődi Térségi Szociális Gondozási Központ keretein belül működő, a fogyatékkal élők nappali gondozását végző Rózsakert Esély Klub háza táján. Az egyik ápolónő, Schrek Lászlóné azt panaszolta lapunknak, hogy az értelmi fogyatékos gondozottak összezsúfolva, méltatlan körülmények között töltik napjaikat, a nők és a férfiak egyetlen közös mellékhelyiséget használnak. Schrekné szerint a fogyatékkal élők után járó magasabb normatíva egy részét az intézmény vezetői nem a 22 ellátottra, hanem az idősotthonok lakóira költik. Úgy véli, a városvezetés nem kezeli kellő odafigyeléssel a kérdést, nem tesz meg mindent azért, hogy Gyomaendrődön bentlakásos otthont kaphassanak a fogyatékkal élők. Ez ugyanis a gondozottak idős, 70 év körüli szüleinek legnagyobb vágya. Most azt fontolgatják, hogy kiválnak a gondozási központból, s alapítványi formában működnek tovább, így talán nagyobb esélyük lesz arra, hogy pályázati támogatással megépítsék az otthont. Olvasónk panaszával kapcsolatban megkerestük Mraucsik Lajosnét, a Térségi Szociális Gondozási Központ vezetőjét. Az intézményvezető határozottan visszautasította azt az állítást, miszerint a fogyatékkal élők állami normatíváját másra költenék. Azt viszont elismerte, hogy a jelenlegi körülmények valóban nem megfelelőek. - Ez csak átmeneti állapot, a klub eredeti (a mostanival szomszédos) helyiségei ugyanis felújítás alatt állnak, s még ebben a hónapban visszatérhetnek oda az ellátottak - szögezte le Mraucsik Lajosné. Hozzátette: egy nyertes pályázatnak köszönhetően 2010 elején új telephelyre, a Magtárlaposi utcába költözhet a klub. Azt az épületet a gondozottak speciális szükségleteinek megfelelően alakítják át. Távlati terveik között szerepel, hogy az épület felső szintjén bentlakásos otthont alakítanak ki. Várfi András, Gyomaendrőd polgármestere úgy nyilatkozott: a városvezetés mindig is szívügyének tekintette a fogyatékkal élők ellátását, ezért is vállalták a klub működtetését, ami nem kötelező önkormányzati feladat. A polgármester felháborítónak és alaptalannak nevezte az ápolónő állításait. A kiválásról a képviselő-testület dönt, egyelőre ilyen kérelem nem érkezett.

Forrás: http://www.bmhirlap.hu/index.php?apps=cikk&d=2009-06-15&r=1&c=743528

Én is kizártnak tartom azt, hogy ebben az ügyben megszólalt Schrek Lászlóné ápolónő, alaptalanul vádaskodna.Főleg ebben a nehéz gazdasági helyzetben, megkockáztatva azt, hogy a munkahelyéről a kijelentései miatt, páros lábbal kirúghatják.

A gazdasági bűnözés jelen van a szociális szférában is. De sajnos nem hallottam még precedens értékű lebukásokról, lehet azért, mert a politika nagyrészt elsimítja ezeket.

A szociális szférában dolgozó ápolókat, gondozókat, és más feladattal rendelkező munkásokat pszichikailag terrorizálgató, nyíró szociális otthonok vezetői (tisztelet a kivételnek), akik alkalmatlanok a rájuk bízott feladatra, politikai és kitudja milyen mismásolással tartják a vezetői posztjukat.Helytelen és destruktív, állami kötelékben töltött munkálkodásukat, némelyike simán 5 éven keresztül "zavartalanul" folytathatja, mindezt az adófizetők pénzén förtelmes módon elkövetve.
Ebből is látszik, hogy az intézményvezetők megválasztásakor, nem minden esetben a magas szakmai, és emberséges tulajdonságokat produkáló személyiség a mérvadó. Hanem a politika, a kisstílű érdekek, a határtalan és gátlástalan önzés, aminek nem csak az ott dolgozó egyén,hanem sok család is ártatlanul megissza a levét.

4 megjegyzés:

Pablo Hajnal írta...

"La Dificultad" (A nehézség)
www.pablohajnal.blogspot.com

Névtelen írta...

http://blog.netrefel.net

Névtelen írta...

Én is egy szociális intézményben dolgozom, és meg tudom erősíteni, hogy az intézményvezető, aki azt hangoztatja folyton, hogy ez nem a dolgozók szociális intézménye (hanem az övé), mindent két kézzel visz haza és biztosít magának. gyomorforgató, ami a szociális szférában zajlik magasvezetői körben! és olyan jó volna, ha a klimax miatt idegbeteg ötvenes női magasvezetők megtanulnának új technikákat a feszültségük levezetésére a dolgozók lealázása helyett! Tisztelet mindig a kivételeknek!

Névtelen írta...

Egyetértek nagyon!Az nagyon megy,a dolgozókon vernek le mindent seki nem áll ki mellettük, felháborító.Fizikálisan teljese leamortizálódnak,akár harminc gondozott jut egy nővérre!Nem is lenne baj,ha nem lenne négy etetős,húsz pelenkás,huszonnyolc demens!