2008. 11. 13.

Lelki terror, stressz,mobbing


Ha van időd és kedved, érdemes rákeresned az interneten, hogy hány szakszervezet, politikai párt, vagy cég határolódott el a mobbingtól, vagy a felsoroltak közül,hányan tűzték fel a zászlajukra a mobbing elleni harcot. Egy biztos: ma 2008.11.13-án Magyarországon egyetlen egy politikai párt, valamint a munkavállalók érdekeit képviselő szakszervezet weboldalán sem találtam az előbb felsoroltak valamelyikére.

A pénz fontos, de nem minden.

"A horvát jogászok és egészségügyi szakemberek új pszichológiai problémára hivták fel a figyelmet, a munkahelyi erőszak kapcsán.

A német pszichológusok már a hetvenes években felhívták a figyelmet arra a jelenségre, hogy a munkahely harci területként is működhet, ahol a kollégák kisebb vagy nagyobb csoportja érzelmileg terrorizálhat egy illetve több kiszemelt munkatársat.

Az Európai Unió területén 2004-ben 20 millió eurós kárt okozott a mobbing, és mintegy 48 ezer dolgozó vetett véget életének ebből kifolyólag. A pszichikai terror ellen eddig egyedül Franciaországban született törvény, ahol a büntetés 1500 euró pénzbírságtól egy év börtönbüntetésig terjedhet." olvasható a http://drinfo.hu/-n


A szorongás, tipikus válaszreakció a stresszel leterhelt, vagy az egyén számára félelmetes helyzetekre.A pszichológiai változásokkal kombinált, nagy fokú félelem felkészíti az adott személyt arra, hogy megvédje magát, vagy elmeneküljön abból a helyzetből, amely kiváltotta ezt a válaszreakciót.

A sérülékenység-stressz modell szerint, a mentális zavarral járó károsodás megnyilvánulásának valószínűsége akkor a legnagyobb, amikor a sérülékenységi és a stressz tényezők kombinációja meghaladja az adott személy bio-pszichológiai alkalmazkodó képességét, és kiváltja azokat a biológiai/viselkedésbeli válaszreakciókat, amelyek a kérdéses egyén betegségét jellemzik.
A sérülékenység fogalma olyan tényezőket takar, amelyek eleve hajlamossá teszik az adott személyt arra, hogy bármikor megjelenjen nála egy bizonyos tünet.

A stresszválaszok minden embernél sokféle károsodást idéznek elő annak ellenére, hogy a lehetséges stresszválaszok köre nagyon tág, a legtöbb embernél ennél sokkal behatároltabb azoknak a nem-specifikus károsodásoknak a köre, amelyek az adott egyénre jellemző stresszválaszokat jelenítik meg.
Azon munkahelyeken, ahol a lelki terror jelen van,könnyen magyarázatot adhat arra, hogy egyes munkavállalók körében miért jelentkezik egyes mentális zavarok tünetegyüttese, vagy más fizikai panaszok köre. Itt feltehetjük azt a kérdést hogy: a mobbing, a munkahelyi lelki terror egyenlő a súlyos lelki bántalmazással, amely a testben is károsodásokat idézhet elő?

A stresszkezelés (csoport therápia, relaxálás,meditáció stb.)alkalmazása egyik útja a megbetegedett egyén gyógyulásának. De így a "stresszfaktort" még nem iktattuk ki igazán, hiába stabilizálódik a munkavállaló lelki állapota, és sikeresen valósul meg a testi gyógyulása. Szükséges lenne, a kellemetlen munkahelyi légkört megteremtő vezetők, és abban sikeresen asszisztálók elmarasztalása is. Hiszen a bajt, célszerű gyökerestől eltávolítani, és egy megnyugtató megoldást kell alkalmazni. Égetően szükséges lenne, hogy Magyarországon, a munkavállalókat egy mobbing ellenes törvény is védje!

Nincsenek megjegyzések: